mandag 22. september 2014

Ingeferøl

EN DRINK SOM SKIFTER FARGE: En pastis er kul fordi den skifter farge når du heller i blandevannet.

Slik lager du ingefærøl

Dette er slik ingefærøl skal smake, laget av fersk ingefær.


INGREDIENSER


porsjoner
1,5 dl sukker 
1,5 ss ingefær, revet 
0,25 ts tørrgjær(en knivsodd) 
1 stk sitron 
vann(nok til å fylle flaska nesten opp) 
FREMGANGSMÅTE

Dette er nok til 1,5 liter ingefærøl. Du trenger:
en stor brusflaske på 1,5 liter en trakt sukker sitron tørrgjær fersk ingefær
Bruk en plastflaske, ikke glass. Ølet gjærer og det finnes en sjanse for at flasken kan eksplodere. Bruk trakten og hell sukker og gjær ned i flasken. Rist godt så det blander seg.
Riv ingefær, press sitronen og bland med en gaffel. Hell blandingen ned i flasken. Fyll etter med vann. La det være tre centimeter med luft på toppen av flasken.Vend flasken til alt sukkeret har løst seg opp.
Sett flasken lunt til har blitt hard å klemme på. Dette tar mellom ett og to døgn. Sett så flasken i kjøleskapet for å stoppe gjæringen. Her bør den stå ytterligere ett døgn før du åpner den. Lagre den i kjøleskapet slik at gjæringen ikke starter opp igjen. Det kan det være lurt å bruke tesil når du heller i det første glasset.
Ølet får en helt minimal alkoholprosent (ca 0,4%).
Slik gjør du det:
 Du trenger: En stor brusflaske (1,5 liter), en trakt, sukker, sitron, tørrgjær og fersk ingefær.=
Du trenger: En stor brusflaske (1,5 liter), en trakt, sukker, sitron, tørrgjær og fersk ingefær.
Finrevet: Riv ingefæren på den fineste delen av rivjernet.=
Finrevet: Riv ingefæren på den fineste delen av rivjernet. 
Lite gjær: Ikke lett å måle en kvart teskje, men det er noe slikt.=
Lite gjær: Ikke lett å måle en kvart teskje, men det er noe slikt.
I flasken: Bruk flasken til å blande gjær å sukker.=
I flasken: Bruk flasken til å blande gjær og sukker. 
Sitron: Skvis en sitron og bland med ingefæren=
Sitron: Skvis en sitron og bland med ingefæren 
Friskt vann: Fyll opp med friskt vann. La det være igjen 3-4 centimeter med luft på toppen.=
Friskt vann: Fyll opp med friskt vann. La det være igjen 3-4 centimeter med luft på toppen. 
Løs opp: Vend flasken til alt sukkeret er løst opp. La den stå litt og sjekk at det ikke har lagt seg sukker i bunnen.=
Løs opp: Vend flasken til alt sukkeret er løst opp. La den stå litt og sjekk at det ikke har lagt seg sukker i bunnen.
Gjæring: Sett flasken til gjæring.Det tar omtrent ett døgn. Klem på flasken. Her ser du flasken før gjæring. Når den er ferdig klarer du bare å klemme inn noen millimeter.=
Gjæring: Sett flasken til gjæring.Det tar omtrent ett døgn. Klem på flasken. Her ser du flasken før gjæring. Når den er ferdig klarer du bare å klemme inn noen millimeter.
Men, pass på så ikke flasken sprekker!
Det er morsomt å lage ingefærøl.