tirsdag 17. desember 2013

Riskaker /risboller


Risboller/Riskaker 
(har glemt å telle - gjetter ca. 40 stk.)

6 ss fløte
125 g kokesjokolade
125 g melkesjokolade
100 g romtemperert smør
3-4 ts vaniljesukker
ca. 1 - 1,5 liter puffet ris 

Først gjør du klar muffinsformer 
- jeg setter dem utover stekebrettet. 
(Bollene kan naturligvis også lages uten papirformer, da setter du dem på bakepapirkledd stekebrett.)

Varm fløten på svak varme. Brekk sjokoladen i biter og smelt den oppi fløten. Del smøret i små terninger og rør smøret inn i sjokoladeblandingen til alt har smeltet. Du bør ikke la blandingen bli for varm - da risikerer du at røren skiller seg og fettet tyter ut.
Tilsett vaniljesukker - smak deg fram til hvor mye du vil ha.
Så blander du inn puffet ris til du får din foretrukne blanding av puffs og sjokolade. Jeg liker at det er ganske mye ris i mine boller, andre vil ha mer sjokolade. Det må uansett ikke bli så tørt at bollene ikke lar seg forme og stivne i fasong.

Bruk to skjeer og sett blandingen i topper i mufinnsformer. 
Rør i blandingen underveis - sjokoladen har en tendens til å renne til bunns.

Vil du gjøre risbollene ekstra julefine kan du pynte med en geletopp eller en juleseigmann.

Sett bollene kaldt til de er helt stivnet. Siden kan de legges i tett boks. Oppbevares kaldt.
Selv om det er fløte i oppskriften har risboller god holdbarhet, så sant de står kaldt.

Som en variasjon kan fløten byttes ut med 3-4 ss sterk kaffe.

Er du av dem som liker godsakene ekstra søte, kan du blande litt melis i sjokoladeblandingen, før du tilsetter puffet ris.